stikstofdatabase stikstofdatabase stikstofdatabase
  • Start
  • Onze dienstverlening
  • De Oplossingen
  • Uitkomsten Analyses
stikstof uitstoot glastuinbouw

De glastuinbouw is landelijk verantwoordelijk voor een klein deel van de totale stikstofuitstoot. Toch ontkomt de sector niet aan het nemen van stikstof maatregelen. 

Stikstof emissie Glastuinbouw

De stikstof uitstoot als gevolg van de glastuinbouw bestaat in hoofdzaak uit twee componenten. De eerste component is het verstoken van aardgas in een ketel ten behoeve van het verwarmen van kassen en de tweede component is het transport van met name eindproducten naar de afnemers. Een aantal glastuinbouwbedrijven heeft nog een derde component het produceren van warmte en elektriciteit in een warmtekrachtinstallatie. Ook deze warmtekrachtinstallatie kent een stikstof emissie.

In de afgelopen jaren is de stikstof emissie van glastuinbouwbedrijven gedaald. De ketels werken over het algemeen met Low NOx branders die aanzienlijk minder stikstofoxiden produceren dan de oudere modellen branders. Ook het transport van product met vrachtwagens kent een aanzienlijke lagere NOx emissie dan in het verleden. Dit wordt verder uitgewerkt in stikstof emissie transportsector . Indien het bedrijf beschikt over een warmtekrachtinstallatie dan wordt vaak een Denox uitlaatgas reiniger geïnstalleerd die de hoeveelheid stikstof uitstoot verminderd. Wij hebben de achtergrond rapporten en emissiecijfers van de glastuinbouwsector en kunnen in een rapport onderbouwen wat de emissie in de afgelopen jaren is geweest en welke emissie een modern bedrijf nu heeft. 

Net als bij andere bedrijven is voor de glastuinbouw de ligging van het bedrijf ten opzichte van Natura 2000 gebieden een belangrijk criterium. Mocht als gevolg van de bedrijfsactiviteiten een overschrijding plaatsvinden dan treden net als bij andere bedrijven voor de glastuinbouw de regels voor intern en extern salderen in werking. Afhankelijk van de referentiedatum en de bijbehorende emissie ontstaat bij intern en extern salderen een behoorlijke stikstofruimte als gevolg van de verbeterde technieken in de glastuinbouw. Hierbij geldt dat het bedrijf (aantoonbaar) actief moet zijn geweest op de referentiedatum. Bij een beroep op intern en extern salderen zal vervolgens niet snel een probleem ontstaan. Als een bedrijf als gevolg van de bedrijfsvoering in de buurt van een Natura 2000 gebied toch een Natuurvergunning nodig heeft zal door gebruik te maken van intern en extern salderen een vergunning verleend kunnen worden.  

Wij hebben ruime ervaring met de advisering van Glastuinbouwbedrijven. Veel Glastuinbouw bedrijven hebben gegevens over de stikstof emissies van de stookinstallatie op basis van de meetverplichtingen uit het activiteitenbesluit. Wij kunnen deze meetgegevens omrekenen ten behoeve van de Aerius calculator. 

 


  • Vorige
  • Volgende

© 2020 Van Zaeck & Co CRES B.V.

Niets mag van deze site worden overgenomen zonder toestemming