Natura 2000 gebieden
In Nederland liggen 162 beschermde Natura 2000 gebieden. In deze Natura 2000 gebieden komen beschermde planten en dieren voor. De bescherming is voor planten juridisch geregeld in de Habitatrichtlijn uit 1992 en voor vogels in de Vogelrichtlijn uit 1979. De Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn regelt dat er mogelijk een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming moet worden aangevraagd als een project of plan wordt uitgevoerd in of nabij een Natura 2000 gebied. Het bevoegde gezag hierbij is in het algemeen de Provincie. Het verkrijgen van een Natuurvergunning verliep in het verleden vrij moeizaam.
In 2009 is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van start gegaan met als doel om de moeizame vergunningverlening in het kader van de Wet Natuurbescherming vlot te trekken. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State uit mei 2019 is het gebruik van de methodiek in de PAS nu niet meer mogelijk. In mei 2020 is een memorie van toelichting opgesteld inzake het wijzigen van de Wet natuurbescherming en het kunnen invoeren van een aantal algemene bepalingen van bestuur. Het doel van deze wetswijzigingen is opnieuw proberen de moeizame vergunning verlening weer vlot te trekken.
In de huidige situatie is het in principe noodzakelijk om voor iedere project aan te tonen wat de invloed op een Natura 2000 gebied is. Van kleine projecten op enige afstand van een Natura 2000 gebied kan op voorhand worden vastgesteld dat ze geen significante invloed hebben. De invloed kan bestaan uit verschillende factoren maar op deze site gaan wij alleen in op het aspect stikstof depositie. Een aantal gemeenten heeft een vrijstelling op basis van een drempelwaarde van een investering tot € 100.000 en/of projecten die geen verbrandingsbron (zoals o.a. een centrale verwarmingsketel) hebben. Is de investering groter dan de drempelwaarde of zijn er wel verbrandingsbronnen aanwezige dan is een stikstof depositieberekening bij deze gemeenten verplicht. Andere gemeenten eisen bij ieder project of plan een berekening.
Aerius calculator
De overheid heeft om uit te kunnen rekenen wat de stikstof depositie op een Natura 2000 gebied is een online calculator beschikbaar gesteld. Deze calculator wordt de Aerius Calculator genoemd. Het uitvoeren van Aerius calculatie berekening begint met het verzamelen van de nodig informatie welke later gebruikt dient te worden om in te voeren in de calculator. Afhankelijk van de uitkomst van de Aerius calculatie is vast te stellen of dat een Natuurvergunning op basis van de Wet Natuurbescherming (met betrekking tot het aspect Stikstof depositie) moet worden aangevraagd.
Natuurvergunning
Indien een Natuurvergunning moet worden aangevraagd dan is deze alleen vergunbaar indien op voorhand vaststaat en gewaarborgd is dat het project of plan geen significante negatieve gevolgen heeft voor de in de Natura 2000 gebieden aanwezige beschermde planten en dieren. Een te hoge stikstof depositie kan reden zijn om een vergunningaanvraag af te wijzen. Een afwijzing van een aangevraagde Natuurvergunning heeft tot gevolg dat het project of plan geen doorgang kan vinden en heeft dus vergaande gevolgen.
Voor het beoordelen van een project of plan is veel informatie nodig. De informatie over een project of plan zelf is over het algemeen aanwezig bij de opdrachtgever. Zoals de naam van deze website al aangeeft is er ook veel data nodig over Natura 2000 gebieden. Waar liggen deze gebieden, welke beschermde planten en dieren zijn aanwezig. Zijn de aanwezige planten gevoelig voor stikstof en in welke mate. Is het gebied al overbelast of bestaat er nog “stikstof ruimte”. Al deze informatie is opgeslagen in Geo databases en kan met speciale software worden bewerkt en geanalyseerd. Wij hebben hiervoor speciale software met bijbehorende rekentools ontwikkelt en kunnen deze analyses voor u maken. Het resultaat is analyses die meer inzicht geven dan de berekeningen die gemaakt worden met de Aerius Calculator. Ook zijn de analyses te gebruiken voor intern en extern salderen. Wat wij van deze analyses hebben geleerd is in een aantal artikelen onder uitkomsten analyses op deze site opgenomen. Ook een deel van de data welke bewerkt is tot inzichtelijke kaarten is door ons eventueel op maat aan te leveren. Op de site is ook een deel van deze kaarten opgenomen en te raadplegen.
Meer inzicht
Op basis van de bij ons aanwezige data kunnen wij u ondersteunen bij het beoordelen van een project of plan. Voor zover bekend is dit uniek en onderscheiden wij ons daarmee van de “Aerius calculator” rekenaars.